Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ασταμάτητες μαύρες τρύπες

Οι ευρωπαίοι αστρονόμοι κατάφεραν να πλησιάσουν κοντύτερα από ποτέ άλλοτε σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που βρίσκεται βαθιά στο κέντρο ενός μακρινού ενεργού γαλαξία (με τον κωδικό 1Η0707-495), χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα από το διαστημικό αστρονομικό παρατηρητήριο XMM-Nιούτον της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το οποίο κάνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη ανά 48 ώρες.

Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων, με επικεφαλής τον Άντριου Φάμπιαν του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, έδειξαν ότι η μαύρη τρύπα περιστρέφεται τρομερά γρήγορα και «τρώει» την γύρω της ύλη με τέτοιο ρυθμό που ισοδυναμεί με την απορρόφηση στο εσωτερικό της δύο πλανητών με το μέγεθος της Γης, κάθε ώρα που περνάει!

Καθώς η μαύρη τρύπα «ρουφά» συνεχώς ύλη, παράγονται ακτίνες Χ, οι οποίες αντανακλώνται από την ύλη, πριν αυτή χαθεί στο βάθος της μαύρης τρύπας.

Άτομα σιδήρου που βρίσκονται στην ύλη, αφήνουν ένα χαρακτηριστικό «αποτύπωμα» στις ανακλώμενες ακτίνες Χ.

Εφαρμόζοντας νέες πολύπλοκες μεθόδους μέτρησης και ανάλυσης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εκτιμήσουν ότι η μάζα της μαύρης τρύπας είναι περίπου τρεις έως πέντε εκατομμύρια ηλιακές μάζες.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την μελέτη της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας, παρακολουθώντας, για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια, την όλη διαδικασία απορρόφησης και εξαφάνισης της ύλης και την ταυτόχρονη δημιουργία μαγνητικών πεδίων.

Η σχετική επιστημονική εργασία περιγράφεται στο περιοδικό “Nature”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: