Το μυρμηκικό όξύ ανήκει στις οργανικές ουσίες, επειδή είναι πλούσιο σε άνθρακα. Η επιστημονική ανάλυση έδειξε τέσσερις φορές μεγαλύτερα επίπεδα μυρμηκικού οξέος στον καναδικό μετεωρίτη από οποιονδήποτε άλλο μετεωρίτη έχει μελετηθεί στο παρελθόν.
Οι ερευνητές που έκαναν την έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Κρίστοφερ Χερντ του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης ότι το μυρμηκικό οξύ ήταν σίγουρα εξωγήινης προέλευσης.
Όπως είπε ο Χερντ, ο μετεωρίτης δεν είχε έρθει προηγουμένως σε επαφή με ανθρώπινα χέρια, συνεπώς δεν «μολύνθηκε» από γήινες οργανικές ουσίες που βρίσκονται στα ανθρώπινα δάχτυλα.
Τα δείγματα του μετεωρίτη, συνολικού βάρους 850 γραμμαρίων, που ανασύρθηκαν από τη λίμνη, εντυπωσίασαν τους επιστήμονες. Όπως δήλωσε ο καθηγητής γεωχημείας Μαρκ Σέφτον του Imperial College του Λονδίνου, είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία χημικών ουσιών στους διάφορους διαστημικούς βράχους, καθώς σε κάθε έναν από αυτούς πότε αφθονεί το ένα χημικό στοιχείο και πότε κάποιο άλλο, πιθανώς επειδή προέρχονται από διαφορετικό τμήμα της ζώνης των αστεροειδών και συνεπώς από διαφορετική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος.
Τα ισότοπα υδρογόνου που βρέθηκαν στο μυρμηκικό οξύ του συγκεκριμένου μετεωρίτη, δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα σχηματίστηκε στις ψυχρές περιοχές του διαστήματος, πριν καν διαμορφωθεί το ηλιακό μας σύστημα.
Στη Γη, το μυρμηκικό οξύ συνήθως υπάρχει στο κεντρί των εντόμων όπως τα μυρμήγκια, ενώ θεωρείται ότι πιθανότατα αποτελούσε σημαντικό συστατικό της «πρωταρχικής σούπας» στην αρχέγονη Γη, από όπου προήλθε η ζωή στον πλανήτη μας.
Κατά τους επιστήμονες η παρουσία μυρμηκικού οξέος βοηθά στη μετάβαση από τα προβιοτικά μόρια σε μόρια της ζωής.
Το μυρμηκικό οξύ, μεταξύ άλλων, δρα σαν μαγνήτης για τα άτομα οξυγόνου σε μια χημική αντίδραση και διευκολύνει τη μετατροπή ορισμένων αμινοξέων σε άλλα. Μπορεί, έτσι, να εμπλέκεται στη μετατροπή του πιο πρωτόγονου μορίου RNA στο μόριο του DNA, μια διαδικασία που εγκαινίασε τη ζωή στη Γη.
Πηγη: enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου