Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η τρίτη και καλύτερη

Μετά από εσωτερικές δοκιμές αρκετών μηνών και αφού στο μεταξύ «ξαναβαφτίστηκε» από “Kumo” σε “Bing”, η νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες.



Aναμένεται μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να λειτουργεί πλήρως στη διεύθυνση www.bing.com , φιλοδοξώντας αυτή τη φορά να “πριονίσει» την κυριαρχία της Google, πράγμα καθόλου εύκολο όμως, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC. Η Μicrosoft, που βρίσκεται σε νέες συζητήσεις για πιθανή συνεργασία (αλλά όχι εξαγορά) με τη Yahoo, εδώ και χρόνια προσπαθεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αγορά αναζήτησης στο Ίντερνετ, κάτι που δεν έχει καταφέρει με τις μηχανές αναζήτησης MSN Search και Live Search, η οποία έχει μερίδιο μόλις 8,2% έναντι 64,2% της Google και 20,4% της Yahoo (στοιχεία ΗΠΑ).

Η Μicrosoft, σύμφωνα με το “Advertising Age”, ετοιμάζει τεράστια διαφημιστική καμπάνια ύψους 80 – 100 εκατ. δολ. για την προώθηση της Bing, που υπόσχεται να κάνει απλούστερες τις αναζητήσεις και πιο «έξυπνες», καταλαβαίνοντας την πρόθεση του ερωτώντος χρήστη. Παράλληλα, η αναζήτηση θα φέρνει εμπλουτισμένα αποτελέσματα, π.χ. η αναζήτηση για ένα προϊόν θα φέρνει επίσης συνδέσμους για κριτικές του προϊόντος, ανταλλακτικά γι’ αυτό, καταστήματα που το πουλάνε και άλλες πληροφορίες.

Ο στόχος της Microsoft είναι να μειωθεί ο αριθμός των συνολικών αναζητήσεων που πρέπει να κάνει ένας χρήστης για να βρει το σύνολο των πληροφοριών που χρειάζεται. Κατά την εταιρία, περίπου το 4% των ερωτήσεων στις μηχανές αναζήτησης δεν απαντάται, καθώς ο χρήστης ψάχνει σε μια πληθώρα απαντήσεων, αλλά δεν μπορεί τελικά να βρει αυτό που θέλει και εγκαταλείπει την προσπάθεια, άρα υπάρχει ένα κενό και μια εν δυνάμει ζήτηση για νέου τύπου μηχανές αναζήτησης.

Τόσο η Google όσο και η Yahoo πρόσφατα πρόσθεσαν νέα χαρακτηριστικά στις μηχανές αναζήτησής τους, ώστε να τις κάνουν πιο ελκυστικές, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της Μicrosoft, η οποία προτιμά να χαρακτηρίζει τη Bing «μηχανή απόφασης» και όχι «αναζήτησης», έχοντας ως στόχο να διευκολύνει τις αποφάσεις του χρήστη για μια σωρεία πραγμάτων (π.χ. για εστιατόρια, πτήσεις, αγορές κ.α.).

Για παράδειγμα, μια αναζήτηση για πτήση θα φέρνει επίσης συνδέσμους για ξενοδοχεία και τον καιρό στην περιοχή του προορισμού. Μεταξύ άλλων, η Βing θα έχει ενσωματωμένη την ολοένα και πιο δημοφιλή υπηρεσία Farecast, που προβλέπει αν οι ναύλοι θα πέσουν ή θα ανέβουν στο μέλλον (το σχετικό λογισμικό ανήκε σε μια εταιρία που η Microsoft εξαγόρασε πέρυσι και τώρα μπορεί να αξιοποιήσει).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Μicrosoft Στιβ Μπάλμερ, η εταιρία διάλεξε το όνομα «Μπινγκ» γιατί «είναι σύντομο, εύκολο να προφερθεί και ‘πιάνει’ παγκόσμια». Είπε ακόμα ότι αν και η εταιρία βρίσκεται στην τρίτη θέση προς το παρόν, έχει βλέψεις για ψηλότερα και νιώθει όπως ο πυγμάχος «Ρόκι» (σ.σ. των γνωστών ταινιών με τον Σιλβέστερ Σταλόνε), που ξεκίνησε από χαμηλά για να φτάσει τελικά στην κορυφή. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αναλυτών, είναι κατ’ αρχήν δύσκολο οι χρήστες της Google να εγκαταλείψουν το…χούι τους, όμως όσοι χρησιμοποιούν τη Yahoo ως δεύτερη πληροφοριακή «πύλη», μπορεί να προσελκυστούν από τη Bing.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: