Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Windows 7: Πρόωρη …κυκλοφορία


Ένα είναι σίγουρο. Τα Windows Vista αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πληγή στο ιστορικό της Microsoft, αμαυρώνοντας την εικόνα της κολοσσιαίας εταιρείας. Στην προσπάθειά της να ανακτήσει τη «χαμένη της δόξα» η Microsoft ανακοίνωσε –ανεπίσημα- ότι ο διάδοχος των Vista, που θα φέρει την ονομασία 7, θα κυκλοφορήσει πρόωρα στην αγορά. Η επίσημη αναγγελία ήταν για τις αρχές του 2010, αντί αυτού η νέα ημερομηνία έχει καθοριστεί για τις αρχές του Ιουνίου 2009.

Επίσης, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Developer Συνέδριο, στα τέλη Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει δημόσια, για πρώτη φορά, την beta έκδοση του νέου λειτουργικού της συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 7 είναι σχεδόν έτοιμο για εξέταση και πιστοποίηση, αλλά αυτές οι beta εκδόσεις είναι διαθέσιμες μόνο σε εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Microsoft και όχι σε όλους τους developers.

Η εταιρεία καλείται επίσης να αντιμετωπίσει και μια ακόμα πρόκληση, της διαρροής του OS προς τα έξω. Στο παρελθόν, η Milestone 1 –η πρώτη beta έκδοση του λειτουργικού- είχε βρεθεί σε BitTorrent sites, στις αρχές αυτού του χρόνου. Όπως είναι φυσικό, το πρώτο πράγμα που έκαναν ορισμένα από αυτά τα sites ήταν να εκτιμήσουν τα Windows 7 και να τα συγκρίνουν με τα Vista, αν και ήταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Το μόνο που απομένει να γίνει είναι να περιμένουμε ένα ακόμα χρόνο σχεδόν για την κυκλοφορία του πολύαναμενόμενου Operating System της Microsoft. Το ερώτημα είναι ακόμα κι αν τα Windows 7 κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά νωρίτερα από ότι είχε ανακοινώσει αρχικά η εταιρεία, θα καταφέρουν «γλυκάνουν» τους χρήστες μετά την πικρή αίσθηση που έχουν δημιουργήσει τα Vista;



Πρώτη ματιά στα Windows 7

Αν και δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας των Windows Vista, η Microsoft ετοιμάζει το διάδοχό τους με κωδική ονομασία “Windows 7”. Στις αρχές του χρόνου η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη έκδοση (Μ1 - Milestone 1), ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμενόταν η δεύτερη. Ύστερα από αρκετές προσπάθειες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία beta έκδοση των Windows 7 και σας μεταφέρουμε τις αρχικές εντυπώσεις μας.

Το περιβάλλον λειτουργίας αυτής της πρώιμης έκδοσης είναι πρακτικά όμοιο με των Windows Vista. Οι αισθητικές αλλαγές είναι ελάχιστες, ενώ η μόνη ουσιαστική βελτίωση σε αυτόν τον τομέα αφορά στη δυνατότητα καλύτερης ταξινόμησης των προγραμμάτων του μενού εκκίνησης (μέσω ενός εικονιδίου που βρίσκεται στα δεξιά κάθε εφαρμογής). Τα gadgets αποτελούν πλέον τμήμα όλης της επιφάνειας εργασίας, αφού μπορείτε, για παράδειγμα, να προσθέσετε κάποιο απλώς κάνοντας δεξί κλικ στο desktop.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το νέο λειτουργικό σύστημα φαίνεται να έχει χαμηλότερες απαιτήσεις από τα Windows Vista. Ακόμα και σε υπολογιστές με 1GB μνήμης δεν παρατηρήσαμε καθυστερήσεις (χρησιμοποιήθηκαν “μόλις” 490ΜΒ από το λειτουργικό σύστημα) και, γενικότερα, έχουμε την αίσθηση ότι τα Windows 7 τοποθετούνται ως προς την ταχύτητά τους μεταξύ των Windows XP και των Vista.

Αξίζει, τέλος, να σταθούμε σε μία νέα λειτουργία με την ονομασία Recovery Center, η οποία στην ουσία αντικαθιστά το δύσχρηστο Repair των προηγούμενων εκδόσεων των Windows. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση προβλήματος, μέσω της εφαρμογής αυτής είναι δυνατή η επαναφορά του συστήματος σε λειτουργική κατάσταση εύκολα, γρήγορα και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο της απώλειας αρχείων.

Τα Windows 7 αναμένονται τον επόμενο χρόνο, αν και λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην ημερομηνία διάθεσης των Windows Vista δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση τυχόν μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος.


source: pcw
(Τεύχος 42, Ιούλιος 2008)

1 σχόλιο:

L'Arrache-cœur είπε...

Πιο συγκεκριμενα, το ονομα τους θα ειναι Windows Vienna