Τα υπολείμματα ενός δέντρου που έζησε πριν από 306 εκατομμύρια χρόνια
Θεαματικά απολιθωμένα δάση εντοπίστηκαν σε ανθρακωρυχεία στο Ιλινόις από βρετανο-αμερικανική ομάδα ερευνητών.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την πρώτη ανακάλυψή τους πριν από ένα χρόνο (βλ. άρθρο του Focus: «Απολιθωμένο δάσος ήρθε στο φως»), αλλά από τότε εντοπίστηκαν επιπλέον πέντε δείγματα.
Η αρχαία βλάστηση, που τώρα έχει μετατραπεί σε πέτρωμα, είναι ορατή στα ταβάνια των ορυχείων και καλύπτει μία έκταση χιλιάδων εκταρίων.
Είναι μεταξύ των πρώτων δασών που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, ανέφερε ο Dr Howard Falcon-Lang στο British Association Science Festival στο Λίβερπουλ. «Είναι τα μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση που έχουν βρεθεί οπουδήποτε στον κόσμο, από οποιαδήποτε γεωλογική εποχή», τόνισε στους δημοσιογράφους.
Τα δάση σχηματίστηκαν με διαφορά μερικών εκατομμυρίων ετών μεταξύ τους, πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια. Τώρα συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Απ’ ό,τι φαίνεται, επαναλαμβανόμενες περίοδοι καθιζήσεων και πλημμυρών έθαψαν τα δάση καθέτως.
Σήμερα είναι ορατά εξαιτίας του εκτεταμένου δικτύου ορυχείων στη συνοριακή περιοχή μεταξύ των πολιτειών του ιλινόις, της Ιντιάνα και του Κεντάκι. «Είναι πραγματικά συναρπαστική εμπειρία να κινείσαι σε αυτά τα ορυχεία», λέει ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Είναι παράξενο να κοιτάς ένα δάσος από κάτω προς τα πάνω. Μπορείς να δεις κατακόρυφα κούτσουρα που βρίσκονται πάνω από το κεφάλι σου με τις ρίζες προς τα κάτω. [...] Βρήκαμε κορμούς δέντρων μήκους 30 μέτρων που είχαν πέσει με τα κλαδιά τους άριστα διατηρημένα».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μελέτη αυτών των αρχαίων δασών θα αποκαλύψει πληροφορίες για το πώς είναι πιθανό να αντιδράσουν τα σύγχρονα δάση της βροχής σε ένα θερμότερο κόσμο.
Τα έξι δάση ανήκουν σε μία γεωλογική περίοδο όπου η Γη βίωσε την ταχεία μετάβαση από το κλίμα της εποχής των παγετώνων σε θερμότερο κλίμα, και το λιώσιμο των πάγων. «Η δραματική κατάρρευση των δασών συνέπεσε με την αύξηση της θερμοκρασίας», εξηγεί ο Dr Falcon-Lang. «Μακρόβια δάση αντικαταστάθηκαν σχεδόν εν μία νυκτί (με γεωλογική έννοια) από μια μάλλον ισχνή πτεριδόφυτη βλάστηση».
Στο επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν, προκειμένου να κάνουν μία επιστημονικά ευσταθή σύγκριση με τις σύγχρονες συνθήκες.
πηγη:focus
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου