Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Η διαφορά των δυο φύλων βρίσκεται στον εγκέφαλο

Εξετάζοντας τους εγκεφάλους γυναικών και ανδρών Ισπανοί επιστήμονες διαπίστωσαν διαφορές σε μια λειτουργία, που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες.

Τις δομικές διαφορές μεταξύ των γυναικείων και των ανδρικών εγκεφάλων επιβεβαιώνει η έρευνα Ισπανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες New Scientist και Live Science, την Τρίτη (9/9).

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών, οι διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες συνίστανται στην πυκνότητα των συνάψεων, που συνδέουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Από την παραπάνω επιστημονική διαπίστωση οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στις τρόπο σκέψης των δύο φύλων, ακόμα και όταν επιδεικνύουν το ίδιο επίπεδο εξυπνάδας.

Ωστόσο, οι διαφορές αυτές δε φαίνεται να συσχετίζονται με τις διαφορές στις νοητικές λειτουργίες. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Χαβιέ ΝτεΦελίπε «αν και οι διαφορετικές πυκνότητες των συνάψεων υποδηλώνουν και διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα ανάμεσα στις άνδρες και τις γυναίκες, οι άνδρες δεν πρέπει να το παίρνουν πολύ πάνω τους, γιατί η πυκνότητα των συνάψεων στους ποντικούς είναι μεγαλύτερη από ό,τι στους ανθρώπους».

Η ομάδα των νευροεπιστημόνων στην έρευνά τους μέτρησαν τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο, αναλύοντας υγιή ιστό 4 ανδρών και 4 γυναικών με επιληψία από την περιοχή του αριστερού κροταφικού φλοιού, που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες. Ο υγιής αυτός ιστός αφαιρέθηκε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε χειρουργική επέμβαση.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε η διαπίστωση πως οι άνδρες είχαν περισσότερες συνάψεις (μέχρι 52%) ανά εγκεφαλικό στρώμα σε σχέση με τις γυναίκες. Οι μελετητές δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της διαπίστωσης.

Ωστόσο, δηλώνουν ότι «είναι πιθανό σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές οι συνάψεις των γυναικών είναι, αντίστροφα, περισσότερες από αυτές των ανδρών», τονίζοντας ότι «χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί δυνατό να συσχετιστούν αυτές οι διαφορές με επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου».



πηγη: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: