Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Εκεί που η προπαγάνδα συναντά τον ηλεκτρονικό “πόλεμο”

Μισθοφόροι που μιλούν αγγλικά με αμερικανική προφορά, βομβαρδίζουν με μανία πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Βενεζουέλα που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
Που συμβαίνουν όλα αυτά; Σε ένα video game που πρόκειται να παρουσιαστεί την Κυριακή (31/8) με τον τίτλο Mercenaries II: World in Flames ή σε ελεύθερη μετάφραση : Μισθοφόροι : Ο κόσμος στις φλόγες.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Βενεζουέλα, όπου ένας δικτάτορας – ονόματι Σολάνο- έχει ανατρέψει την κυβέρνηση και διαχειρίζεται το πετρέλαιο της χώρας.

Για να περάσουμε στην πραγματική ζωή, η Βενεζουέλα, πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου, με πρόεδρο τον Ούγκο Τσάβες, πρόσφατα προχώρησε στην «εθνικοποίηση» έργων που διαχειρίζονται αμερικάνικες εταιρείες πετρελαιοειδών όπως η Exxon και η Conoco Phillips. Ως γνωστό, οι σχέσεις του Τσάβες με την Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά ρόδινες μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ ο Τσάβες έχει πολλές φορές απειλήσει την Αμερική ότι θα σταματήσει η ροή του πετρελαίου προς τη χώρα.

Όταν έγινε η ανακοίνωση για το παιχνίδι το 2006, μέλη του κοινοβουλίου της Βενεζουέλα είχαν αντιδράσει. Αποκάλεσαν το παιχνίδι ένα δείγμα της προπαγάνδας των Η.Π.Α. εναντίον του Τσάβες, που «θα μπορούσε ακόμη και να στρώνει το δρόμο για μια πραγματική επέμβαση».

Από την πλευρά της Electronic Arts, ο εκπρόσωπος Jeff Brown υποστηρίζει ότι «όλη η συζήτηση γύρω από το θέμα είναι κωμική. Είναι απλά ένα video game».

Δεν υπάρχουν σχόλια: