Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Μια οθόνη σαν χαρτί....

Εχει πάχος 3,3 χιλιοστά και αν τυλιχτεί χωράει σε μια τσέπη(!!!). Η νέα τεχνολογία ανοίγει δρόμο για κινούμενες εικόνες σε αφίσες και φορητές ψηφιακές εφημερίδες






Μία επαναστατική οθόνη τηλεόρασης, πάχους 3,3 χιλιοστών, λεπτή και εύκαμπτη σαν χαρτί, που, έτσι και τυλιχτεί, χωράει σε μία τσέπη, δημιούργησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, σε συνεργασία με τον ιαπωνικό γίγαντα ηλεκτρονικών «Sony».

Οι άκαμπτες οθόνες των τηλεοράσεων και οι ογκώδεις φορητοί υπολογιστές θα αποτελέσουν πολύ σύντομα παρελθόν αφού όλο και περισσότερες εταιρείες ηλεκτρονικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία της λεπτότερης οθόνης για τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Η νέα τεχνολογία αντικαθιστά τις οθόνες υγρού κρυστάλλου LCD με εύκαμπτες οθόνες από οργανικές ενώσεις.

Η εύκαμπτη οθόνη της «Sony», που προβάλλει έγχρωμο βίντεο, συνδυάζει δύο τεχνολογίες :
  • τα οργανικά TFT (οργανικά τρανζίστορ λεπτού στρώματος), που δίνουν ευκαμψία
  • και τις οργανικές διατάξεις ηλεκτροωταύγειας.
Οπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί της, τα μεγαλύτερα όπλα στη φαρέτρα της είναι η διαφάνεια και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που επιτρέπει στους φορητούς υπολογιστές και τις μπαταρίες να διαρκούν περισσότερο. Επιπλέον, το οπτικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν τέλειο και τρισδιάστατο.

Διάφορα είδη «ηλεκτρονικού χαρτιού» αναπτύσσονται και από άλλες εταιρείες, όπως η «LG Ρhillips» και η «Seiko Εpson», ωστόσο, σύμφωνα με τη Sony και το γερμανικό ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, η δική τους τεχνολογία υπερτερεί στα χρώματα και την κινούμενη εικόνα.

«Στο μέλλον, θα μπορεί να τυλίγεται γύρω από τον καρπό, ή ακόμα και να φοριέται σαν ρούχο. Ισως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν ταπετσαρία», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, Κισάτο Κιτσουκάουα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: