Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια Hμέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας



Τριήμερο εκδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων κορυφώνεται την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Σε μήνυμά του, με αφορμή την 21η Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν υπογράμμισε την ανάγκη να εντείνουν όλες οι κυβερνήσεις τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων.

Η ημέρα καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση του θανάτου 70 φοιτητών, στην πόλη Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής πριν 40 χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του απαρτχάιντ δέχτηκαν πυροβολισμούς από τη νοτιοαφρικανική αστυνομία.

«Ας τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο Σάρπβιλ και σε άλλες περιπτώσεις φυλετικής βίας εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη κάθε μορφής ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων. Ας μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικούς κανόνες και σε θέληση να τους στηρίξουμε. Πάνω απ' όλα, ας ενδιαφερθούμε για την πλούσια πολυμορφία της ανθρωπότητας και ας σεβαστούμε την έμφυτη αξιοπρέπεια και ισότητα κάθε ανθρώπου» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στην περσινή έκθεση για τις Διακρίσεις και τις Μειονότητες στην ΕΕ από τον Οργανισμό για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνεται ότι οι διακρίσεις, η παρενόχληση και τα ρατσιστικά εγκλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα απ' όσο καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές (για την Ελλάδα δεν υπάρχουν καν στατιστικές) και ότι τα μέλη μειονοτικών και μεταναστευτικών ομάδων που υφίστανται διακρίσεις και ρατσιστικά εγκλήματα δεν τα καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα άλλαζε κάτι αν προσέφευγαν σε αρμόδιες αρχές.
Ο διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ΚΕΜΟ, Μίλτος Παύλου επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση-πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, που πρέπει να ενσωματωθεί στη χώρα μας έως τις 28 Νοεμβρίου 2010.
Στόχος της απόφασης είναι η προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών-μελών στα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Ορισμένες πράξεις που διαπράττονται για λόγους ρατσισμού ή ξενοφοβίας θα τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα με ένα έως τρία χρόνια στέρηση της ελευθερίας. Γενικά, στην επιμέτρηση των ποινών ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα θεωρούνται επιβαρυντικές περιστάσεις.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: