Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια μέρα ποίησης (και όχι μόνο....)

Τί μέρα κι αυτή! Εκτός από παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, σήμερα, 21 Μαρτίου είναι και παγκόσμια μέρα ποίησης και πρώτη μέρα της Άνοιξης!!!


Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας-αρχή της άνοιξης.
Aυτό, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση.
3.500 χρόνια συλλογικής μνήμης της Eλληνικής γης βρίσκονται εγγεγραμμένα στη γλώσσα της Ποίησης. H ελληνική γλώσσα –από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι, φτάνοντας έως τους σύγχρονους και τους επερχόμενους ποιητές– διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και, παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της Ποίησης.
Tο 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρεία                                       Σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, αφιερώνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, τιμώντας τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του. 



Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στη ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ και έζησε όλη του τη ζωή μέχρι το θάνατό του το 1975, ταξιδεύοντας τον κόσμο, δουλεύοντας σε εμπορικά και επιβατικά πλοία. Η ποίησή του είχε ως θέμα τη θάλασσα και τους ανθρώπους των καραβιών και των λιμανιών. Ποιήματα από τις ποιητικές του συλλογές:"ΜΑΡΑΜΠΟΥ" "ΠΟΥΣΙ" "ΤΡΑΒΕΡΣΟ" , έχουν μελοποιηθεί από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής σκηνής της Ελλάδας. Αξίζει να δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καββαδία, σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά, από τη σειρά της ΕΡΤ "ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ".


  • Ά!! Παραλίγο να το ξεχάσω... Θέλω να προσθέσω επίσης ότι σήμερα είναι ΚΑΙ Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε ....

ΠληροφοριακάΣτόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.


Αυτά για σήμερα... xD

1 σχόλιο:

LoboDS είπε...

Όντως 21/3 ...


Μια ξεχωριστη μέρα........................................................................................



(οποιος καταλαβε καταλαβε)