Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΠοδηλαΖΩΝΤΑΣ



Κάτι πολύ όμορφο και αισιόδοξο συμβαίνει στο Ηράκλειο τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς αρκετοί Ηρακλειώτες έχουν κάνει... κίνημα τη χρήση και τη μεταφορά τους με ποδήλατο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκεκριμένα έχουν μετατρέψει τη βραδινή τους μετακίνηση σε «ποδηλατοβόλτα». 
Κάθε Πέμπτη βράδυ στις 9:30 μαζεύονται απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο - στο χώρο όπου λειτουργούσε η παλιά λαχαναγορά- από όπου σχηματίζοντας παρέες ξεκινάνε την ποδηλασία τους στο κέντρο της πόλης συγκεντρώνοντας τα βλέμματα όλων. Με τον τρόπο αυτό, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ενισχύουν τη δράση για τη χρήση ποδηλάτου, που εκτός από ένα μέσο μεταφοράς αποτελεί και μέσο άθλησης που χαρίζει ευεξία, ενώ παράλληλα αποφορτίζει το κέντρο της πόλης από τη μαζική χρήση οχημάτων που δημιουργεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Όπως τόνισε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» ο κ. Ηλίας Σεφέρογλου, εκδότης της «Freevox», o οποίος είχε και την ιδέα της κίνησης αυτής, στόχος τους είναι η ανάδειξη της δράσης για την ποδηλασία στο Ηράκλειο, προκειμένου όλο και περισσότεροι Ηρακλειώτες να υιοθετήσουν αυτή την... καλή συνήθεια. «Η διαφορετικότητα του ποδηλάτου είναι ικανή να παρακινήσει τα βλέμματα των αρμόδιων για τα διάφορα προβλήματα που σημειώνονται στη δράση αυτή», τόνισε ο κ. Σεφέρογλου.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οργανώνονται και ιδιαίτερες ποδηλατοδρομίες όπως η «Βάλε τα καλά σου και έλα να αποδείξουμε σε όλους πως με το ποδήλατο πας παντού». Έτσι, λοιπόν, σε μια από τις ποδηλατοβόλτες τους, κάθε ηλικίας άνθρωποι, ντυμένοι στην τρίχα, με τα κοστούμια τους, με τα ταγιέρ τους, έκαναν ποδήλατο αμέριμνοι στην πόλη! Ιδιαίτερα σημαντικό και συνάμα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή αυξάνονται συνεχώς, αφού μόλις πριν τρεις ποδηλατοβόλτες οι ποδηλάτες δεν ξεπερνούσαν τους 30, ενώ την τελευταία Πέμπτη οι συμμετοχές ξεπέρασαν τους 120.
Πέρα όμως από τις ομορφιές του αγνώριστου πλέον Ηρακλείου, οι οποίες το βράδυ κατά κοινή ομολογία αναδεικνύονται καλύτερα, περνούν και διαφόρων ειδών μηνύματα. Για παράδειγμα, μία από τις βόλτες ήταν αφιερωμένη στους ανεκμετάλλευτους, από τους ποδηλάτες, ποδηλατοδρόμους της πόλης. Έτσι μπόρεσαν να περάσουν ένα μήνυμα προς τους υπευθύνους του Δήμου, και όχι μόνο, γνωστοποιώντας τους πως στους λιγοστούς ποδηλατοδρόμους της πόλης ένας ποδηλάτης συναντά διάφορα εμπόδια, όπως κάδους απορριμμάτων, παρκαρισμένα αυτοκίνητα, καρέκλες, σταντ και διάφορα άλλα, που παρά την καλή του θέληση δεν τον αφήνουν να πραγματοποιήσει με ευκολία και ευχάριστα τη διαδρομή του. Παράλληλα όμως φαίνεται να συναντά και πολλές ελλείψεις στους δρόμους του Ηρακλείου, όπως την ανεπαρκή σήμανση και τη συμπεριφορά ορισμένων οδηγών που, όπως φαίνεται, δε δίνουν την ανάλογη προσοχή στους ποδηλάτες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, θα συνεχίσουν την προσπάθεια ελπίζοντας πως το μήνυμά τους θα μεταδοθεί, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες να υιοθετήσουν τη χρήση ποδηλάτου ως καθημερινού μέσου μεταφοράς τους.
«Η κίνηση αυτή έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, για το λόγο αυτό και ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται συνεχώς. Ας ελπίσουμε πως τέτοιου είδους κινήσεις είναι ικανές να παρασύρουν αρκετούς πολίτες να αγοράσουν ποδήλατο, συμμετέχοντας παράλληλα σε τέτοιου είδους κινήσεις-κινήματα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα ανάδειξης όχι μόνο ως μέσου μεταφοράς του ποδηλάτου, αλλά και διαφόρων κοινωνικών καθημερινών προβλημάτων που χρήζουν λύσης», ανέφερε ο κ. Σεφέρογλου. 

Πηγή: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: