Κυριακή 25 Ιουλίου 2010
Τραγωδία με 19 νεκρούς στο Love Parade της Γερμανίας
Για ελλιπή μέτρα ασφαλείας κατηγορούν τους διοργανωτές του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Love Parade» οι παρευρισκόμενοι, μετά το θάνατο 19 ατόμων και τον τραυματισμό 340, χθες στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας.
Τέσσερις ξένοι βρίσκονται μεταξύ των 19 θυμάτων. Πρόκειται για έναν Ολλανδό, έναν Αυστραλό, έναν Ιταλό και έναν Κινέζο, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν.
Ένας από τους διοργανωτές ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί ξανά το Love Parade, μετά τη φετινή τραγωδία, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια του τραγικού συμβάντος.
Το δυστύχημα συνέβη όταν επικράτησε πανικός στη σήραγγα, που αποτελούσε μοναδικό σημείο εισόδου στο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, στο οποίο επιχείρησαν να διασκεδάσουν 1,4 εκατομμύρια άτομα.
«Είχαμε προειδοποιήσει τις Αρχές ότι θα είναι επικίνδυνο με τόση προσέλευση να υπάρχει μόνο μία είσοδος», είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι προκλήθηκε πανικός και τα θύματα ποδοπατήθηκαν αφότου οι Αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν χιλιάδες ανθρώπους να φθάσουν στο χώρο διεξαγωγής του Love Parade, καθώς επικρατούσε ήδη μεγάλος συνωστισμός.
Η αστυνομία, η οποία διέθετε δύναμη 1.200 ανδρών, απέκλεισε το χώρο και καλούσε με μεγάφωνα να επιστρέψουν όσοι επιχειρούσαν να εισέλθουν. Όμως ξέσπασε πανικός και εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους.
Οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σημείο, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να μην δώσουν εντολή μαζικής εκκένωσης του χώρου υπό το φόβο ότι θα ξεσπάσει μεγαλύτερος πανικός.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι ήταν σωριασμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Πολλοί λιποθύμησαν. «Δεν υπήρχε διαφυγή. Οι άνθρωποι ήταν πιεσμένοι πάνω στον τοίχο. Φοβόμουν ότι θα πεθάνω» δήλωσε ένας από συμμετέχοντες που παγιδεύτηκε στο τούνελ.
«Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5 το απόγευμα. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά. Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό. Οι αστυνομικοί στέκονταν στις σκάλες και τραβούσαν τον κόσμο για να τον βγάλουν έξω. Μερικοί προσπαθούσαν να σπάσουν τα φράγματα. Ήταν φοβερό- το απόλυτο χάος», περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών.
«Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν», περιγράφει η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς από τη Νέα Ζηλανδία, που σπουδάζει στο Βέλγιο. «Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά» .
«Είναι τρελό. Η γιορτή συνεχίστηκε», διαμαρτυρήθηκε ο Λούπερτ, 31 ετών από το Ανόβερο, καθώς οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μη διακόψουν τη γιορτή, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναταραχή. «Όλος ο κόσμος συνέχισε να χορεύει, ενώ μπορεί κάποιος φίλος τους να ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Στο τέλος οι διοργανωτές είπαν ‘Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την όμορφη μέρα'».
«Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει», καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.
Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR μετέδωσε ότι 1,4 εκατομμύρια άτομα παρακολουθούσαν το μουσικό φεστιβάλ στο Ντούισμπουργκ, ενώ τη στιγμή του επεισοδίου, πολλοί από τους παρευρισκομένους δεν είχαν καταλάβει καν τι συνέβαινε στη σήραγγα.
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Γερμανία και διαρκεί όλη την ημέρα ανέμεναν προσέλευση άνω του ενός εκατομμυρίου.
Το φεστιβάλ Love Parade προσελκύει λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής από όλο τον κόσμο. Συμμετέχουν άρματα από πολλές χώρες, ανάμεσά τους Ρωσία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ισπανία και Αυστραλία, τα οποία επρόκειτο να παρελάσουν στην πόλη για 10 ώρες.
Το φεστιβάλ «γεννήθηκε» στο Βερολίνο το 1989 ως εκδήλωση ειρήνης και εξελίχθηκε σε μεγάλο, ανοιχτό φεστιβάλ μουσικής. Αποτελούσε θεσμό για τη γερμανική πρωτεύουσα μέχρι πριν από λίγα χρόνια όταν εξαιτίας οικονομικών κυρίως λόγων άρχισε να διεξάγεται σε άλλες γερμανικές πόλεις.
Πηγή: ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου