Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Φωτιές 2009: το μετά...

Αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο σοβαρών πλημμυρών αναμένεται να βρεθούν αυτή τη φορά οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα. Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δε, θα αντιμετωπίσει το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου.


Ο Γέρακας, η Ανθούσα και τα Γλυκά Νερά αναμένεται να πληγούν περισσότερο, σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιος Λέκκας στις πληγείσες περιοχές, καθώς το υπέδαφος των προαστίων που βρίσκονται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πεντέλης, αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθο - ορυκτό προϊόν το οποίο δεν απορροφά ιδιαίτερα το νερό. Επίσης στις περιοχές αυτές καταλήγουν και πολλά ρέματα από την Πεντέλη, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν «μπαζωθεί» εξαιτίας της ξέφρενης οικιστικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν τα Μεσόγεια τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές όπως στον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη, το ενδεχόμενο πλημμυρών είναι μικρότερο καθώς το υπέδαφος αποτελείται από ανθρακικά πετρώματα τα οποία παρουσιάζουν απορροφητικότητα και δεν έχουν μεγάλες απορροές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η άμεση υιοθέτηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων είναι απαραίτητη, καθώς το έδαφος στις καμένες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να αποσαθρώνεται και να διαβρώνεται. Στα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να ληφθούν περιλαμβάνονται τα κορμοδέματα, τα οποία συνίστανται σε κορμούς καμένων δέντρων που τοποθετούνται ανάλογα με την κλίση του εδάφους σε πυρόπληκτες περιοχές, προκειμένου να προστατεύσουν από τη διάβρωση το εδάφος και τα κορμοδέματα, τα οποία είναι πλέγματα κλαδιών που τοποθετούνται στις πλαγιές των βουνών για να μην παρασύρεται το έδαφος από αέρα και νερό.

Απαραίτητο είναι και το στήσιμο κορμοφραγμάτων, δηλαδή φραγμάτων από κορμούς που τοποθετούνται κατά μήκος της ροής χειμάρρων και ρεμάτων, αλλά και τα γεωυφάσματα που είναι υφασμάτινα ρολά από συνθετικές ίνες οργανικών υλών και εφάπτονται στο έδαφος για να εμποδίζουν τις κατολισθήσεις.

Στο μεταξύ, πρόσωπο με πρόσωπο με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών αναμένεται να βρεθούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου από εδώ και στο εξής. Το νέφος κάλυψε για άλλη μια φορά το λεκανοπέδιο τις τελευταίες μέρες, και προβλέπεται ότι θα απλώνει τον μανδύα του συχνά από εδώ και πέρα μετά την καταστροφή των πνευμόνων πρασίνου της ΒΑ Αττικής, καθώς το δάσος επηρεάζει την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται, παράγοντες δηλαδή που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό. Ήδη το σαββατοκύριακο το όζον, ο βασικός δείκτης της φωτοχημικής ρύπανσης, χτύπησε κόκκινο με το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδίδει χθες σύσταση στους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να αποφεύγουν την κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Περιστέρι ο ρύπος έφτασε τα 250 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο συναγερμού είναι τα 240 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας από την μεριά του έχει θέσει ως όριο αποδεκτής τιμής τα 120 μικρογραμμάρια. Υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος παρατηρήθηκαν και στη Λυκόβρυση, το Ίλιον, τη Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή, τους Θρακομακεδόνες και την Ελευσίνα.


apo inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: