Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Microsoft Midori OS Project : Ο διάδοχος των "αγαπημένων" μας Windows?

Με όλο και περισσότερες εφαρμογές να είναι διαθέσιμες και μέσω Ιντερνετ, αλλά και με τους χρήστες να έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν προσωπικούς υπολογιστές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον τα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows, δεν θα είναι απαραίτητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αντίστοιχες σκέψεις φαίνεται να υπάρχουν και στη Microsoft, η οποία φέρεται να έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω στη διάδοχη κατάσταση των Windows.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό «Software Development Τimes», η Microsoft έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο, προς το παρόν, ονομάζεται Midori και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Διαδίκτυο, ενώ προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως πρόσβαση σε δεδομένα και αρχεία που βρίσκονται σε άλλους υπολογιστές. Η Microsoft παραδέχεται μεν την ύπαρξη του Midori, υποστηρίζει, όμως, ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ερευνητικό πρόγραμμα.
Απαιτείται αλλαγή
Στα κεντρικά γραφεία της Microsoft γνωρίζουν ότι τα Windows, έπειτα από 23 χρόνια παρουσίας, έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια «γήρανσης» και απαιτείται μια μεγάλη αλλαγή, προκειμένου να προσαρμοστεί η εταιρεία στα νέα δεδομένα που έχει φέρει το Διαδίκτυο και οι εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις που επέτρεψαν σε μια νέα γενιά εφαρμογών, όπως το Google Apps, να κάνουν την εμφάνισή τους.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εφαρμογών είναι ότι τα πάντα γίνονται μέσω ενός web browser με αποτέλεσμα το λειτουργικό σύστημα να μην έχει ουσιαστικά σημασία. Με δεδομένο κιόλας ότι όλο και περισσότεροι χρήστες βρίσκονται συνεχώς εν κινήσει και χρησιμοποιούν διαφόρων ειδών συσκευές (φορητοί υπολογιστές, κινητά κ.ά.) , είναι προφανές ότι τέτοιου είδους web εφαρμογές θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Η Microsoft βλέπει πόσο «επικίνδυνο» είναι αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι έχει λανσάρει τις υπηρεσίες Live, οι οποίες ακολουθούν εν μέρει την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή, ο χρήστης αποθηκεύει τα δεδομένα του στο Διαδίκτυο και έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω ενός web browser. Ομως, η Microsoft θεωρεί ότι η ύπαρξη εγκατεστημένων εφαρμογών σε έναν υπολογιστή (το υπάρχον μοντέλο δηλαδή) είναι κάτι που προτιμούν πολλοί χρήστες.

Η άποψη αυτή έχει αρκετή δόση αλήθειας ταυτόχρονα όμως έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι σε 5-10 χρόνια, σχεδόν τα πάντα θα γίνονται μέσω Διαδικτύου. Για εκείνη την περίοδο (γυρω στο 2015) ετοιμάζεται η Microsoft, καθώς το Midori -ή όπως αλλιώς θα λέγεται- δεν αναμένεται να είναι έτοιμο νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: