Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Γιατί χασμουριόμαστε άραγε?

Μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο: Όλοι οι μαθητές στην τάξη, η αυλή έξω άδεια, ο καθηγητής μιλά, μιλά, μιλά... κι εσείς τι κάνετε; Χασμουριέεεεστε...

Και σίγουρα μια από όλες εκείνες τις φορές που χασμουρηθήκατε στην τάξη εν ώρα μαθήματος θα διερωτηθήκατε τι είναι τελοσπάντων αυτό το χασμουρητό και γιατί να μην μπορείτε να το ελέγξετε... για να αποφύγετε έστω τις ενοχλητικές παρατηρήσεις των καθηγητών!

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που μας παρακινεί κάθε τόσο να ανοίγουμε διάπλατα το στόμα μας παίρνοντας μια ιδιαίτερα βαθιά εισπνοή, σε ρυθμό αρκετά αργό, ώστε να προλάβουν όλοι οι γύρω μας (προς δική μας "χαρά") να μας θαυμάσουν με ανοικτό το στόμα!

Μέχρι τώρα υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το "νόημα ύπαρξης" του χασμουρητού. Σύμφωνα με μια από αυτές, όταν βαριόμαστε ή είμαστε κουρασμένοι δεν αναπνέουμε τόσο έντονα όσο θα έπρεπε κανονικά. Ρόλος του χασμουρητού είναι επομένως να φέρει στους πνεύμονες το οξυγόνο που ελλείπονται (με την βαθιά εισπνοή) και να αποβάλει το περιττό διοξείδιο του άνθρακα (με την εκπνοή).

Υπάρχουν βέβαια και μελέτες οι οποίες καταρρίπτουν την πιο πάνω θεωρία. Σύμφωνα μ' αυτές, κατά την διάρκεια πειραμάτων, ακόμα και άτομα που βρίσκονταν σε περιβάλλον με ψηλή συγκέντρωση οξυγόνου ή χαμηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (δηλαδή περίπου η ίδια κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόμαστε όταν δεν αναπνέουμε όσο έντονα θα έπρεπε) χασμουριόντουσαν.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία το χασμουρητό με το τέντωμα των πνευμόνων βοηθά στο ν' αυξηθεί ο ρυθμός της καρδιάς, πράγμα που μας "ξυπνά".

Μια τρίτη θεωρία λέει πως το χασμουρητό βοηθά στην ανακατανομή ενός λιποειδούς παράγοντα (επιφανειοδραστική ουσία) που βρίσκεται στους πνεύμονες και είναι υπεύθυνος για την ελαστικότητα του τοιχώματος των κυψελίδων έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν κανονικά.

Μια πιο απλή εξήγηση για την ύπαρξη του χασμουρητού είναι ότι ίσως απλά να λειτουργεί σαν "σήμα κινδύνου" για μας. Ένας οδηγός για παράδειγμα, με το που χασμουριέται αντιλαμβάνεται πως είναι κουρασμένος και πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο οδήγημα ή να σταματήσει το αυτοκίνητο για να μην αποκοιμηθεί και να προκαλέσει δυστύχημα.

Βέβαια, είναι γνωστό πως το χασμουρητό δεν πρέπει απαραίτητα να οφείλεται σε κούραση. Πολλές φορές έχει σχέση με την ψυχολογική μας κατάσταση. Σίγουρα θα σας έχει τύχει να χασμουρηθείτε όχι επειδή είστε κουρασμένοι, αλλά επειδή βαριέστε ή απλά δεν έχετε ενδιαφέρον για αυτά με τα οποία σας "βομβαρδίζει" (προφορικά) κάποιος...

Παρόλα αυτά το χασμουρητό παραμένει για μας ένα μυστήριο... Καμία από τις πιο πάνω θεωρίες δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί!

Πιο κάτω όμως θα βρείτε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χασμουρητό:

Δεν χασμουριόνται μόνο άνθρωποι αλλά και θηλαστικά, πουλιά και ερπετά!

Ξέρετε πότε αρχίζουμε να χασμουριόμαστε; Σε ηλικία μόλις 11 εβδομάδων εμβρυϊκής ζωής, δηλαδή ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην κοιλιά της μαμάς μας!

Το χασμουρητό διαρκεί περίπου 6 δευτερόλεπτα και συνοδεύεται από χαρακτηριστική έκφραση του προσώπου και τέντωμα των χεριών.

Το χασμουρητό είναι πράγματι μεταδοτικό! Αν δούμε κάποιον να χασμουριέται η πιθανότητα να τον "ακολουθήσουμε" σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι αρκετά μεγάλη! Γιατί συμβαίνει αυτό είναι άγνωστο όμως πιθανότατα έχει να κάνει με ψυχολογικούς λόγους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: